čtvrtek 9. dubna 2020

Článek pro NADĚJI do časopisu TamTam


Koncert proti trudomyslnosti pomohl Leoně.

Dnešní doba je složitá a těžká pro všechny. Proto nás mile potěšila nabídka vsetínského hudebníka Bolka Vjaclovského, s uspořádáním on-line Koncertu proti trudomyslnosti s tím, že by případné vybrané prostředky, rád věnoval někomu potřebnému. S empatickým Bolkem Vjaclovským už nějakou dobu spolupracujeme a všechny společné projekty měly doposud mimořádný úspěch. Ale popravdě, netušili jsme, s jakým ohlasem se benefiční on-line koncert za běhu současných událostí, plných obav a starostí, potká.

Jako jedna z řady potřebných, které by nabízená podpora výrazně pomohla, nás napadla Leona, bývalá klientka vsetínské Naděje, která pracovala 5 let na pozici administrativní pracovnice Naděje, již nepracuje a zaměstnaná již nikde není. V raném dětství ji byla diagnostikovaná spinální svalová atrofie (SMA), která ji upoutala na invalidní elektrický vozík. Leona je ale živel, který si i přes svůj zdravotní hendikep dokáže život užít. Má ráda společnost, do které se dostává nejen díky osobní asistenci, ale také hromadě přátel, jež kolem sebe má. Životní optimismus dokáže i rozdávat, její odhodlání i energii by ji mohli mnozí závidět.

Tím, že se ve svém volném čase zcela bezprostředně pouští do nových činností, ji před nedávnem zaujala tvorba předtištěných Mandal, které vybarvuje. Jednotlivé barvy volí podle nálady a svého momentálního rozpoložení, Mandaly jsou tedy i jakýmsi jejím deníkem. Tuto činnost bere nejen jako nutné procvičování jemné motoriky a svalů, ale i jako možnost udělat někomu radost. Aby Mandaly neležely jen na dně šuplíku, rozhodla se, že je bude nabízet k prodeji. Utržené drobné prostředky si střídá na své aktivity s asistencí, kterou potřebuje vždy ke svému životu.

A jak nakonec dopadl on-line Koncert proti trudomyslnosti? Během hudebního večera a následujících dnů přišlo Leoně na účet nádherných 11 000 Kč. Tyto prostředky využije k financování intenzivní rehabilitace, která ji pomůže k co nejlepší možné fyzické kondici. V létě ji totiž čeká léčba lékem Spinraza, který se aplikuje k léčbě spinální svalová atrofie. Tato léčba je pro Leonu velkou nadějí. A my ze vsetínské Naděje ji budeme držet palce, ať ji léčba dopadne co nejlépe.

Příjemným zjištěním je, že během celospolečenské krizové situace, se v nás lidskost neztrácí, spíše posiluje. A toho jsme svědky v přímém přenosu snad každý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat